Kuukauden taiteilija 2014

Joulukuun 2014 taiteilija Eija Lassila  on syntynyt Alatorniolla vuonna 1954 ja hiljattain päättänyt leipätyönsä Torniossa lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina. Hän on opiskellut ja kehittänyt itseään aktiivisesti taiteen tekemisessä koko aikuisikänsä, aina 70-luvun opiskeluajoista lähtien. Eijalla on ollut useita yksityisnäyttelyitä, ja hän on osallistunut myös yhteisnäyttelyihin 80-luvulta lähtien. Eija kertoo:”Kuvien tekeminen on ollut aina tärkeä osa elämääni. Olen pyrkinyt ilmaisemaan itseäni kuvien avulla lapsesta saakka: aluksi piirtämällä kaupan käärepapereihin ja pöytien alle lyijykynän pätkällä, sitten paremmallekin paperille jo oikeilla väriliiduilla, kun isä toi minulle hienon väriliitupaketin työmaasalkussaan pohjoisen tietyömaalta. Mieluisinta on kuitenkin aina ollut maalaaminen vesivärillä, öljyvärillä ja akryylillä. Grafiikkaa kokeilin jo 70-luvulla: tein silloin puupiirroksia ja linotöitä. Toista vuotta sitten löysin uuden, innostavan grafiikan alueen, fotogravyyrin, jota olen opiskellut Marjo Hyttisen ohjauksessa.”

Marraskuun 2014 taiteilija Marjo Hyttinen tuo grfiikallaan raikkaan ja puhtaan tuulahduksen Arteihin. Marjo on ansioitunut ja taitava oman alueemme taiteilija. Omilla sivuillaan, www.marjohyttinen.fi hän kertoo:
” Käsittelen maisemassa olemista. Maisemassa kulkemisen ja olemisen kokemus on muuttunut ajatukseksi, jonka tiivistän kuvallisiksi tulkinnoiksi.”

Lokakuun 2014 taiteilijat Anatoli Sergienko ja Ivan Voron toivat slaavilaista värikylläisyyttä pimeisiin syysiltoihimme. Molemmat asuvat Severomorskissa, Barentsin meren rannalla ja sieltä aina aika ajoin vierailevat Kemissä esittelemässä taidettaan. Ensimmäinen näyttely heillä Kemissä oli jo vuonna 1994, eli nyt voidaan puhua Kemin 20-vuotisnäyttelystä;-)
Syyskuun 2014 taiteilija Terttu Välitalo on eläkkeellä oleva (omien sanojensa mukaan) mummeli, jonka rakas harrastus taiteen tekeminen on. Posliininmaalausta Terttu on harrastanut pitkään ja siitä on todisteena muutama todella kaunis laatalle maalattu taulu sekä kaksi maljakkoa. Taiteen tekemisen monenlaiset tekniikat ovat Tertulle tulleet tutuksi kansalaisopistojen taidepiireissä, ja vuosien harrastus näkyy hienosti kauniissa, mutta hyvin erilaisissa tauluissa.

Heinä- ja elokuun 2014 taiteilijana  AnneMilana. Hän on syntynyt Keminmaalla 1956 ja asuu nykyään Kemissä. AnneMilana  maalaa pääasiassa akvarellein, mutta käyttää myös akryylimaaleja. Usein töissä näkyy kiinalainen tussi- ja vesiväritekniikka sekä batiikki- ja silkkimaalausopintojen vaikutus, joita hän on monien muiden taiteen opintojen lisäksi opiskellut. AnneMilanan näyttelyitä on ollut Etelä-Suomessa ja hän on ollut mukana kansainvälisissä yhteisnäyttelyissä Ranskassa, Venäjällä ja Espanjassa.

Kesäkuussa 2014 toiminnan siirtyessä ARTEIN käsiin, ensimmäisenä kuukauden taiteilijana oli Kemiläinen Johanna Aikkila. Johanna maalaa akvarellein ja työt ovat yhtä aikaa tavattoman herkkiä, mutta silti vahvoja ja värikylläisiä. Me saimme vieraiksi ensimmäiseen näyttelyymme kukkia ja enkeleitä sekä muutaman maiseman. Kukat valtasivat ikkunan ja enkelit päätyivät seinälle. Enkelit eivät kerta kaikkiaan asettuneet kukkien lomaan, kokivatko jotenkin jäävänsä toiseksi kukkien hehkun rinnalla.. Sopu saatiin säilymään, kun annettiin kukkien vallata ikkuna ja enkeleille löytyi oma paikka seinältä. Johannan näyttelyitä on ollut Etelä-Suomessa ja hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin täällä pohjoisessakin.